– Simptomi i posledice koji su vezani za hrkanje i prekide disanja u toku sna, pretežno su odraz njihove hronične, jake i dugotrajne forme.
– Međutim, hrkanje ne predstavlja samo problem onoga ko sluša hrkača, već ostavlja ozbiljne posledice po njegovo zdravlje. Ono što pacijente i lekare najviše brine jesu štetne posledice koje prekidi disanja tokom sna ostavljaju na druge organe i sisteme, opštu kondiciju, psihičku stabilnost i mentalnu aktivnost hrkača.
Hronični hrkači malo vremena provode u dubokom snu koji je neophodan za odmor celog organizma, pa je dnevna pospanost vodeći simptom kod njih.
– Norveški profesor dr Magne Tvinnereim naveo je simtome i moguće posledice koje su studijom uočene kod hroničnih hrkača: stalni osećaj premorenosti, loša koncentracija, nervoza, glavobolja, usporenost, depresija, seksualne teškoće, sklonost ka gojenju i mnoge druge. Sve su to razlozi zbog čega se u svetu hrkanju poklanja velika pažnja i stalno se traže nove metode za trajno i nepovratno uklanjanje ove, za organizam, veoma štetne pojave.

Hrkanju je zauvek odzvonilo
– Kod nas se sada primenjuje sasvim nova operativna tehnika kojom se zauvek otklanja hrkanje. Reč je o KOBLATOR – Plazma sistemu, aparatu najnovije generacije, koji se primenjuje u svim EUROSLEEP klinikama.
Kliničko lečenje
– Koblator plazma operativni sistem pokrenut je u Americi, a EUROSLEEP klinike u Norveškoj, Španiji, Italiji i Velikoj Britaniji, prve su u Evropi primenile ovaj način lečenja hrkanja. Ova operativna metoda je beskrvna i bezbolna i posle nekoliko časova provedenih u EUROSLEEP klinici pacijent je sposoban da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima.

Koblator prevazilazi lasersku tehnologiju
– Metoda se koristi za definitivno rešavanje problema zapušenog nosa kod alergijskih i nealergijskih hroničnih rinitisa. FESS – operacija sinusa najsavremenijom metodom je endoskopska hirurška metoda kojom se bez skalpela, reza i šivenja leče patološke promene u sinusnim prostorima (hronične upale, polipi nosa i sinusi).
– Ova je metoda odavno prihvaćena u svetu, a sada se primenjuje i kod nas, u EUROSLEEP centru. Njome se rešava problem sa sinusima bez destrukcije koštanih struktura sinusa, bez otoka i podliva i što je najvažnije, bez BOLOVA.